De manier waarop wij ons in de wereld bewegen (toenadering zoeken, ons afwenden, verbindingen aangaan of ons juist isoleren) wordt aangestuurd door het autonoom zenuwstelsel, dat is het fundament waarop onze ervaring van het leven rust. De signalen van veiligheid of van gevaar die ons zenuwstelsel opvangt, nodigen uit tot verbinding, afstemming op de ander, of zorgen er net voor dat we in een beschermings/overlevingsmodus schieten. Deze reacties van ons autonoom zenuwstelsel op de uitdagingen van het leven vertellen ons niet wie of wat we zijn, maar vooral hoe we eraan toe zijn! Studio Welzijn biedt twee soorten trainingen aan van 4 sessies die gericht zijn op het brengen van meer rust en het verhogen van je veerkracht: hartcoherentietraining en training op basis van de polyvagaaltheorie van S. Porges.

HARTCOHERENTIETRAINING: BRENG JE ZENUWSTELSEL TOT RUST

Hartcoherentie is een wetenschappelijk onderbouwde methode om terug evenwicht te brengen in je zenuwstelsel en via ademhaling zelfstandig stress te leren beheersen. Door het beoefenen van hartcoherentie wordt het hartritme in die mate beïnvloed dat het hart ‘veilige’ signalen stuurt naar onze hersenen zodat we uit de vecht/vluchtreactie geraken waar we al te vaak inzitten. Hartcoherentie is meetbaar met biofeedbackapparatuur, dat de toestand van jouw zenuwstelsel weergeeft. De effecten zijn o.a. verbetering van concentratie en focus, rustgevoel, positieve impact op stressgerelateerde hoge bloeddruk, betere beheersing van angsten…

Hartcoherentietraining volgen – praktisch:

De hartcoherentietraining wordt stelselmatig opgebouwd en bestaat uit 4 sessies. Er wordt verwacht dat je actief deelneemt en dagelijks thuis oefent. Voor de duur van de training kan je biofeedbackapparatuur lenen in de mate van het mogelijke (HearthMath Inner Balance).  Na elke sessie ontvang je een mail met de nodige info. De training vindt plaats in Mechelen-centrum.

Tarieven:

Intake & introductiesessie (1,5u): 90 euro – de introductiesessie kan ook in groep worden gevolgd, dan valt deze eerste sessie weg, voor data kijk bij Groepen

Sessie 2, 3 en 4 (1u) – eventueel opvolgsessies: 60 euro/uur

Afspraak maken: Martha Dehandschutter 0497/92 46 93 of mail naar contact@studiowelzijn.be

EEN WEG NAAR MEER VEERKRACHT EN WELZIJN: TRAINING OP BASIS VAN DE POLYVAGAALTHEORIE VAN PORGES

De auteur van de Polyvagaaltheorie is Stephen Porges, een Amerikaanse wetenschapper aan Indiana University en professor psychiatrie aan de universiteit van North Carolina (www.stephenporges.com). In zijn theorie, die het resultaat is van decennialang wetenschappelijk onderzoek, werpt Porges een nieuw licht op de relatie tussen ons autonoom zenuwstelsel en ons gedrag. Het zenuwstelsel van gewervelden kende 2 types van verdediging: immobilisatie (freeze) en mobilisatie (fight/flight). Bij de evolutie naar zoogdieren ontstond er een nieuwe tak in het autonoom zenuwstelsel die gevoelens van veiligheid en sociaal gedrag bevordert (stay & play) en die de andere twee, meer primitieve systemen, kon afremmen. Elk van deze drie ‘autonome staten’ zijn nog steeds aanwezig in ons menselijk autonoom zenuwstelsel en komen tot uiting onder bepaalde omstandigheden. Als respons op aanwijzingen in de omgeving, zal het lichaam ofwel in een staat van veiligheid zijn, een staat van gevaar of een staat van levensbedreiging. Elk van deze drie staten is gelinkt aan bepaald gedrag, bepaalde emoties en gemoedstoestand. Door zelf je fysiologische/emotionele staat te leren reguleren kan stress worden gereduceerd en wordt veerkracht bevorderd.

Training op basis van de polyvagaaltheorie – praktisch:

De polyvagaaltheorie is niet zomaar in een kwartiertje uit te leggen. Om de training te kunnen benutten is het noodzakelijk om eerst de basisbegrippen van de theorie te leren kennen. Dit kan door een kennismakingssessie te volgen (3u) die regelmatig wordt georganiseerd. Eerstvolgende voorziene sessie: nog geen nieuwe datum gekend.

 

Mail of bel gerust om aan te melden, of voor info over eventuele andere data. Vanaf een groep van 5 personen kan dit ook altijd op aanvraag.

Na de kennismakingssessie kan je dan beslissen of je verder nog individuele training volgt, dit is geen verplichting, je mag gerust de kennismakingsessie komen volgen uit interesse!

De training zelf is bedoeld om inzicht te krijgen in welke staat je hoofdzakelijk zit en waarom (wat zijn jouw adaptieve overlevingsresponsen), hoe je flexibel kan switchen tussen de verschillende staten en zoveel mogelijk in de staat van veiligheid kan vertoeven die veerkracht, sociale interactie en verbondenheid bevordert, met andere woorden een staat van WEL-ZIJN!

Opgelet: de polyvagaaltheorie wordt soms toegepast bij de behandeling van trauma, maar wordt hier ingezet in het kader van stressreductie en meer veerkracht en welzijn, deze training is dus geen trauma-behandeling.

De training bestaat uit 4 sessies (kennismakingssessie inbegrepen) en er wordt verwacht dat je thuis de opgegeven oefeningen en opdrachten uitvoert. De individuele training vindt plaats in Mechelen-centrum.

Tarieven:

Kennismakingssessie (3u): 55 euro

Individuele intake (1,5u): 90 euro

Sessies 3 en 4 – eventueel opvolgsessies: 60 euro/uur

Voor info en/of afspraak: Martha Dehandschutter 0497/92 46 93 of mail naar contact@studiowelzijn.be